Monumentenstatus begraafplaats West in Wormerveer
Zaanstad wijst de algemene begraafplaats West in Wormerveer aan als monument. Toen de begraafplaats in 1867 werd aangelegd bestond de omgeving uit weilanden en sloten. Met de groei van Wormerveer is de begraafplaats in de loop van de 20ste eeuw geheel ingesloten door bebouwing. Het is nu herkenbaar als hoog opgaande groensingel die beeldbepalend is in het centrum van Wormerveer. Met het aanwijzen van de begraafplaats als gemeentelijk monument kunnen de historische waarden van het terrein en verschillende graven worden behouden. De begraafplaats is de laatste rustplaats van (bekende) lokale en regionale ondernemers en industriëlen, burgemeesters, notabelen en arbeiders uit de vele fabrieken in de omgeving.
Op verzoek van de Historische Vereniging Wormerveer is de waarde van deze historische begraafplaats onderzocht en beschreven. Het terrein is beoordeeld op basis van een zestal criteria: architectuurhistorische waarde, cultuurhistorische waarde, stedenbouwkundige waarde, gaafheid, zeldzaamheid en fysieke kwaliteit. Hieruit bleek dat het een voor Zaanstad bijzonder terrein betreft. De begraafplaats is als dorpsbegraafplaats aangelegd in de 19e eeuw. Bijzonder is de sobere (Doopsgezinde) grafcultuur van de Zaanstreek. Daarnaast is het terrein is van belang als verwijzing naar de lokale geschiedenis van Wormerveer. Na een periode van verminderde aandacht voor dit terrein heeft de vereniging zich vanaf 2004 ingezet het terrein te onderhouden en de waardevolle structuren en graven voor verder verval te behoeden. Met een monumentenstatus blijft de begraafplaats behouden en worden de financieringsmogelijkheden voor behoud en restauratie van het graven vergroot.
Het ontstaan
Aan het einde van de Marktstraat is één van de vier begraafplaatsen aangelegd in 1867. Vooruitlopend op de begrafeniswet van 1869 die begraven in de stad of dorp verbood, is het terrein destijds buiten het dorp geplaatst. Een van de bekendste hiervan is het familiegraf van de familie Laan, een ondernemersfamilie die een grote invloed had in veel bedrijven in de Zaanstreek. De familie Laan had oog voor het welzijn van de Wormerveerse bevolking, wat onder meer blijkt uit hun bijdrage voor de aanleg van de begraafplaats. De begraafplaats is nog altijd in gebruik, het eigendom ligt bij de gemeente Zaanstad.
RESTAURATIE LAANGRAF
Als kers op de taart heeft Cees Woud Natuursteen gisteren de restauratie van het aldaar aanwezige Laangraf voltooid.
Degenen die de restauratie van dit familiegraf met hun financiële steun mogelijk hebben gemaakt, kwamen gistermiddag bijeen om het resultaat te bewonderen.
Uiteraard waren ook onze vrijwilligers van de werkgroep Oude Begraafplaats hierbij uitgenodigd.
Na afloop van deze toch wel stormachtige bijeenkomst liep het gezelschap naar Lokaal de Kroon voor een hapje (gratis verstrekt door Lokaal De Kroon) en een drankje.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
LEDENCONTACTMIDDAG OUDE BEGRAAFPLAATS WORMERVEER WEST GROOT SUCCES.
De Kosterij barstte bijna uit haar voegen om alle belangstellenden voor onze presentatie over de monumentale Oude Begraafplaats West een zitplaats te kunnen bieden!
De fotostory/Power Pointpresentatie van Pieter Harbering oogstte veel bewondering. De toelichting hierop door onze voorzitter Dick Zwart maakte het plaatje compleet.
Vrijwilliger Willem Schraal gaf namens de werkgroep Oude Begraafplaats met verve uitleg over de door deze vrijwilligers verrichte (zware) werkzaamheden met het optakelen van wel tot acht meter diepte gezakte graven.
Zedo las een door hem zelf geschreven verhaal voor over zijn bezoek aan de Oude Begraafplaats.
Mooi verwoord, Zedo!