{* The min and max page width for Internet Explorer is set here. For other browsers it's in the stylesheet "Layout: Top menu + 2 columns" *} {* The above JavaScript is required for CSSMenu to work in IE *} {literal}

LEUK OM TE ZIEN DAT HET BORDUURWERK WEER OP Z'N PLEK HANGT.

Blij met ons authentieke borduurwerk!

Dit prachtige borduurwerk is gemaakt door mevrouw Merijns na de brand die plaats vond op 6 maart 1975 in ons gebouw aan ...de Stationsstraat.

Dit ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis en de herrijzing (zie de zonnestralen) van het gebouw in 1980. Het gebouw deed toentertijd dienst als Dienstencentrum Rinus Hille.

Meerdere organisaties hebben in de loop der jaren onderdak hebben gevonden aan de Stationsstraat, zoals het gemeentehuis, het politiebureau en nu GezondPlus.

Het borduurwerk hebben wij in bruikleen van de Historische Vereniging Wormerveer Die wij meer dan graag ondersteunen. Wij willen tevens Nooij Maatmeubels danken voor het ophangen.

Historische groet,

GezondPlus
"Gezond, Sterk en in Balans"

NIEUWS VAN DE HISTORISCHE VERENIGING WORMERVEER

Vandaag 27 oktober 2017 stond er een artikel in het NoordHollands Dagblad over de oude brandweerkazerne in Wormerveer.
De HVW en Meldpunt Zaans Erfgoed maken zich sterk voor het behoud hiervan.

’Behoud brandweerkazerne’

De toekomst van de kazerne staat op het spel, nu de gemeente het terrein op de hoek Wandelweg/Stationsstraat te koop heeft gezet. De historische vereniging Wormerveer heeft al via het Meldpunt van Zaans Erfgoed de monumentenstatus aangevraagd.

Het meest bijzondere is de slangentoren. Die zie je steeds minder, want veel oude kazernes worden gesloopt. De toren diende om de brandweerslangen, die van canvas waren, te laten drogen. ,,Dat moest, anders gingen ze rotten’’, zegt Zwart, die het eind jaren zeventig nog heeft meegemaakt, toen hij brandweervrijwilliger was. ,,Maandag was de oefenavond, dan haalde je de natte slangen van de wagen en konden de droge slangen er weer op.

Het kazernegebouw zelf is ook de moeite waard, zegt Zwart. Het is in 1931 gebouwd naar een ontwerp van de directeur Gemeentewerken Wormerveer en bevat elementen van de Amsterdamse School. ,,Alleen de latere opbouw verdient geen schoonheidsprijs en zou verwijderd moeten worden.’’

De Wormerveerse stoomspuit uit 1901 en de historische ladderwagen van Zaandam, die binnenkort weg moet van het Hembrugterrein, zouden er allebei prachtig staan.

De historische vereniging Wormerveer krijgt in elk geval de steun van ROSA-raadslid Ruud Pauw. Ook hij vindt dat de kazerne behouden moet blijven.

’’OFFICIELE OPENING EXPOSITIE WERKEN WILLEM VAN LEYDEN

De Historische Vereniging Wormerveer (HVW) organiseert in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam een expositie over werken van Willem van Leyden. De officiële opening door wethouder Rita Visscher-Noordzij heeft plaats gevonden op vrijdag 15 september a.s. om 16.00 uur.
De expositie duurt tot en met vrijdag 27 oktober 2017

Openingstijden stadhuis:
maandag 08.30 uur tot 17.00 uur
dinsdag 08.30 uur tot 20.00 uur
woensdag 08.30 uur tot 17.00 uur
donderdag 08.30 uur tot 20.00 uur
vrijdag 08.30 uur tot 17.00 uur

Wat hieraan vooraf ging
In 2015 ontving de Historische Vereniging Wormerveer via een schenking een aantal tekeningen/aquarellen van Willem van Leyden, gemaakt in de periode 1885–1920, waaronder afbeeldingen van de oevers van Wormerveer en Wormer.
De staat waarin de werken verkeerde was niet al te best, maar dankzij een subsidie van het
Gerrit Blaauwfonds kreeg de HVW de mogelijkheid een en ander te laten restaureren en zo de oorspronkelijke kleuren ‘terug te halen’.
Ze geven een prachtig beeld van hoe een deel van Wormerveer er ruim honderd jaar geleden uitzag. Sommige details zijn tot op heden nog onveranderd.

Van de betreffende aquarellen heeft de HVW ansichtkaarten uitgegeven, die tijdens de expositie bij de balie in de publiekshal van het stadhuis te koop zijn voor euro 2,50 per setje van vijf stuks. Op de foto's twee voorbeelden van de ansichtkaarten.

De toegang is gratis.

foto van Historische Vereniging Wormerveer.

Vorige pagina: Statuten HVW
Volgende pagina: Over Wormerveer