{* The min and max page width for Internet Explorer is set here. For other browsers it's in the stylesheet "Layout: Top menu + 2 columns" *} {* The above JavaScript is required for CSSMenu to work in IE *} {literal}

Feb 6, 2020

VOOROUDERS GEZOCHT!
CURSUS STAMBOOMONDERZOEK VOOR BEGINNERS.

Hebt u altijd al eens stamboomonderzoek willen doen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Maak tijdens vijf avonden kennis met de vele beschikbare (digitale) bronnen en ga zelf op zoek naar de geschiedenis van uw voorouders. Wie waren zij en hoe leefden ze?
Gemeentearchief Zaanstad beschikt over veel interessante bronnen die u kunt gebruiken bij uw stamboomonderzoek, maar tegenwoordig is heel veel informatie over uw voorouders ook terug te vinden op het internet. Maar hoe vindt u uw weg in al die grote hoeveelheid informatie? En hoe betrouwbaar is datgene wat u vindt? En wat kunt u vervolgens met die gegevens? Hoe maakt u daar een overzichtelijke stamboom van?
Tijdens de cursus zal alles stap voor stap worden uitgelegd. Komen uw voorouders niet uit de Zaanstreek? Geen probleem. Juist omdat we met veel digitale bronnen aan de slag gaan, hebben we ook toegang tot veel informatie in het hele land. In vier avonden krijgt u uitleg over de onderzoekssystematiek en over de verschillende bronnen. Maar u gaat ook vooral zelf aan de slag met uw onderzoek. De cursus wordt afgesloten met een rondleiding door het depot van het gemeentearchief.
Docent: Sander Wegereef (Historio)
Cursusdata: Do. 27 februari, 5, 19, 26 maart en 2 april 2020 (5 lessen)
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Gemeentearchief Zaanstad (Stadhuisplein 100, Zaandam)
Deelnemers: minimaal 8, maximaal 15
Kosten: € 75, – (te voldoen per pinbetaling tijdens de eerste les)
Aanmelden via Historio.nl<https://www.historio.nl/events/voorouders-gezocht-cursus-stamboomonderzoek-voor-beginners-2/

Oct 27, 2019
Ingezonden door: Han

Op zaterdag 26 oktober organiseerde de Historische Vereniging Wormerveer een bijeenkomst voor leden en niet-leden, waarbij Ron Couwenhoven een lezing hield over de verdwenen molens in Wormerveer.
En dat waren er nogal wat, zoals De Witte Vlinder, De Rode Wildeman, De Samson, Het Witte Paard, De Noordster, Het Jonge Vool etc. etc..
Ruim een uur wist Ron de aanwezigen met zijn bijzondere verhalen en foto's te boeien.
Wist u bijvoorbeeld dat de wind in het verleden behoorde aan de koning of aan de persoon die in zijn naam over een streek regeerde? En dat de molenaars voor het recht om de wind te gebruiken moesten betalen?

De HVW kan terug kijken op een geslaagde middag.
Met dank aan Ron Couwenhoven, Zaanse molenkenner bij uitstek!

May 19, 2019

De Zaanse Verhalen

Op de internet pagina van Zaanse verhalen zijn een tweetal interviews geplaatst van ons bestuurslid de heer Dick Zwart.
Deze artikelen zijn geschreven door Sarah Vermoolen. Wilt u dit interview lezen klik dan op de link hieronder.

Het interview met Dick Zwart deel 1
Hoe Historisch Wormerveer tot leven komt